Twitter Manual – 14 belangrijke Tips&Tricks

Net als bij elk ander social media tool leg je een aantal dingen van te voren klaar. Een goede username, profielfoto eentje waar je liefst goed zichtbaar bent en leuk opstaat, korte en bondige omschrijving bijvoorbeeld 3 korte zinnen of enkele kernwoorden (tags).

1. Hoe meld ik me aan?
Je gaat naar de website van twitter waar je een account aanmaakt. Je hebt van te voren een korte omschrijving van jezelf geschreven. 3 korte zinnen of wat kernwoorden ‘tags’. Een profielfoto maximale grootte van 700k en een bestandextensie JPG, GIF, PNG. En de link naar je weblog, website of linkedin profiel.

2. Welke backgrounds kies jij
Kijk daarna welk design, achtergrond, je wilt gebruiken. Kies je een kleur uit of heb je toch liever een patroon op de achtegrond.
Je kan ook voor optie b gaan en naar de website Themeleon van Colourlovers gaan.

3. Wie ga je volgen op twitter en/of neem een kijkje op de twittergids
Eerst kijk je of je via twitter vrienden en/of collega’s kan vinden. In twitter kan je via settings op het tabblad ‘find people’ klikken waar je naar de persoon kan zoeken. Je kan ook vrienden en/of collega’s zoeken via de twittergids.

4. Google leest mee (slot-updates protected)
Alle twitterberichten zijn openbaar wat betekent dat Google meeleest. Stel je dit niet op prijs dan kan je je updates beschermen door het op Slot te zetten via tabblad Settings. Dit heeft wel het gevolg dat je geen twitter widget kan instellen bij je blog.

5. Hoe laat ik updates van twitter verschijnen in andere websites
In de meeste blogs waaronder WordPress en zakelijk netwerk als Linkedin kan je instellen dat je twitterberichten daar ook te zien zijn.

6. Bericht schrijven, replay geven en retweeten
Een twitterbericht schrijf je in 140 tekens, dus geen woorden. Een spatie neemt ook ruimte in.
Een interessant twitterbericht waar je op wilt reageren doe je door een ‘replay’ te twitteren. Rechts onderin het desbetreffende twitterbericht verschijnt, als je met een muis erover heen gaat, de woorden ‘replay’ en ‘retweet’ verschijnen. Klik op ‘replay’ en je reageert op het bericht van de ander. Een RT is een afkorting van retweet. Het is vergelijkbaar als het forwarden van een e-mail. Als je retweet forward je het bericht van een ander je eigen netwerk in van Twitteraars.

7. Links toevoegen (tweetdeck ‘automatic shorten url’ aan of uit vinken)
Soms kan een url wat lang zijn en moet je deze inkorten. Twitter doet dit automatisch en daarvoor heb je diverse websites die dat voor je kunnen doen. Namelijk tiny.cc en bit.ly. Programma’s zoals tweetdeck, mits je het aanvinkt, doet dat automatisch voor je.

8. Wil je een 1-op-1 boodschap uitwisselen met het gebruik van een Direct Message
Wil je iemand een prive bericht sturen via twitter dan kan dat door een DM, Direct Message, te sturen. Zo kan je met iemand twitteren zonder dat iedereen het meeleest.

9. Wat is een (hash)tag # of een tagdef
Je ziet andere twitteraars woorden met een hekje # ‘hashtag’ twitteren, maar wat betekent dat precies. Een twitteraar wil middels een hashtag voor het woord te plaatsen nadruk leggen op datgene wat er getweet wordt. Plus als je erop klikt zie je wie er wat zegt op twitter.
Wil je de naam van het product of event vastleggen (claimen) dan kan dat op de website van tagdef. Als je twittert over het product en/of event dan schrijf je #event of in mijn geval #emmamedia. Als andere twitteraars erop klikken dan zien ze de twitterstream verschijnen en zien ze wie wat over mij zegt. Altijd handig 😉 !

10. Foto’s delen
Je kan de foto die je maakt met je mobiele telefoon maakt ook delen met de ander. De programma’s die je daarvoor kan gebruiken zijn ‘mobypicture’ of ‘twitpic’. Het verschil zit hem in dat je met twitpic de foto’s van je laptop kan uploaden en met mobypicture je de foto’s kan twitteren via je mobiele telefoon.

11. Berichten filteren
Kan je door in de rechterkolom het woord wat je zoekt in te toetsen en op het vergroot glas teken ernaast te klikken. Zodoende verschijnt er een lijst met alle twitteraars die iets over het onderwerp getwitterd hebben.

12. Durftevragen
Heb je een prangende vraag en/of mededeling over twitter of heel iets anders dan kan je dat stellen door #durftevragen in je bericht te plaatsen. Grote kans dat je van 1 van de vele twitteraars antwoord krijgt op je vraag.

13. Hoe vaak twitter jij?
Twitter is een medium wat een hoog tempo heeft. Sommige lijken wel de hele dag te twitteren. Ben jij een persoon die liever 1 keer per dag twittert. Dan kan dat ook. Zelfs als je de voorkeur geeft aan 1 keer in de 3 dagen. Twitter is tenslotte een sociaal medium en daarin mag je als ‘sociaal aangelegd dier’ zelf bepalen wanneer, hoe laat en vanaf welk mobiel apparaat je twittert. Heb je echter de smaak te pakken dan is het wel zo leuk om op een twitter bericht binnen 1 uur te reageren.

14. Persoonlijk en/of zakelijk twitteren?
Het ene sluit het andere niet uit. De een kiest er bewust voor om dit strikt gescheiden te houden. De ander laat deze twee kwesties door mekaar heen meanderen. Ik ben iemand die tot de laatste groep behoort. Als persoon ben en maak ik het bedrijf. Het is des te meer belangrijk dat je je houd aan de sociale code. Wat je zegt is online en voor iedereen zichtbaar. Denk goed na wat je te melden hebt online en twitter niet over inhoudelijk zaken maar over algemeenheden. Zo kan je nooit iets fout doen.

Last but not least: Welke software programma’s heb je voor twitter? Wil je je berichten goed kunnen monitoren raad ik de volgende programma’s aan:

Computer en laptop:
Tweetdeck: Voor de thuis computer, zowel mac als andere computer gebruikers. Ook kan je tweetdeck installeren op de Iphone.
Powertwitter: Voor de thuis computer, zowel mac als andere computer gebruikers.

Mobiele telefoon:
1. In de Iphone app store kan je meestal de basis versie gratis aanschaffen maar wil je meer mogelijkheden kost het toch iets. De kosten varieren tussen de 2 a 3 euro in.
Tweet 2.0
Echofon
Twitterific
2. De blackberry eigenaren kunnen kiezen uit de top 2:
Twitterberry
Ubertwitter
3. De overige mobiele telefooneigenaren kunnen kiezen uit de volgende mogelijkheden namelijk:
Twibble
PockeTwit
TinyTwitter
Snaptu
Twitstat

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: